Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

SORTIMENT IN PRIDELOVANJE KROMPIRJA

datum: 28.02.2019

Toplo vreme v zadnjih dneh počasi segreva tla in že omogoča saditev zgodnjega krompirja v nižinah Primorske. Čas je za pripravo tal, izbiro primerne sorte, nakup semenskega krompirja in nakaljevanje gomoljev.

Sorte krompirja se ločijo po ranosti, barvi mesa in pokožice, odpornosti na bolezni in škodljivce ter namenu uporabe  in okusnosti. Kmetijski inštitut Slovenije vsako leto pripravi sortni izbor izmed preštevilnih sort krompirja, ki se pojavljajo na trgu. Opise sort najdete tukaj :

SORTNI IZBOR KROMPIRJA-2019.pdf

 

Krompir je nepogrešljiv v naši prehrani, saj ga lahko pripravljamo na zelo veliko načinov. Jedilni krompir pridelujemo kot zgodnji krompir za čimprejšnji pridelek v začetku poletja in kot pozni krompir namenjen za ozimnico. Značilnosti pridelovanja se pri obeh načinih pridelovanja nekoliko razlikujeta, večino značilnosti pridelave pa je skupnih. Zgodnji krompir začnemo saditi, ko se tla segrejejo na 6 0C, poznega pa, ko se temperatura tal ustali na vsaj 8 0C. Temperature tal na globini 5 cm se počasi, a vztrajno dvigajo in so trenutno (26.2.2019) v Portorožu - 7,3 oC in v Biljah 4,9 oC. Segrevanje tal na lažjih tleh in toplejših mikrolokacijah, že omogoča saditev ranega krompirja. Več o tehnologijo pridelovanja si lahko preberete TUKAJ: 

ATEHNOLOGIJA PRIDELOVANJA KROMPIRJA 2019.pdf