PROJEKT POSEIDONE: Organizirali smo strokovno ekskurzijo o ekoloških in biodinamičnih praksah v Italiji
datum: 28.11.2024
V torek, 26. novembra 2024, je potekala strokovna ekskurzija, namenjena ogledu dobrih praks ekološkega in biodinamičnega kmetovanja v Italiji. Ekskurzija je bila organizirana v okviru strateškega projekta POSEIDONE, Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija. Udeležili so se je predstavniki Turističnega društva Solinar iz Strunjana, skupaj z drugimi kmeti, pridelovalci in lokalnimi strokovnjaki, ki želimo nadgraditi svoje znanje ter uvajati trajnostne metode v kmetijstvo.
Glavni cilj ekskurzije je bil širjenje dobrih praks ekološkega in biodinamičnega kmetovanja ter spodbujanje trajnostnih pristopov v kmetijstvu. Najprej smo obiskali didaktično kmetijo Antonič v Cerovljah, kjer smo se seznanili s tradicionalnimi metodami kmetovanja na kraškem območju. Kmetija Antonič se osredotoča na vzrejo avtohtone Istrske pramenke, ki jo poimenujejo tudi kot kraško ovco, katere ohranjanje je zelo pomembno zaradi njene ogroženosti. Kmetija že vrsto let prideluje ovčji sir, vendar zaradi naraščajočega povpraševanja in omejene ponudbe je razvoj in promocija tovrstne dejavnosti še kako dobrodošla. Ogledali smo si tudi druge živali na kmetiji ter ujeli trenutek, ko je pastir gnal drobnico na pašo.
Naslednji postanek je bil na integrirani kmetiji Feresin, ki je znana po svojih sadovnjakih in rastlinjakih. Seznanili smo se s principom biotičnega varstva pri pridelavi jesenskih zelenjav, med katerimi izstopa Treviški radič, ena izmed najbolj cenjenih sort radiča v Italiji. Kmetija uporablja integrirane metode pridelave, ki upoštevajo ravnotežje med naravnimi procesi in kmetijsko proizvodnjo.
Zadnji del ekskurzije je potekal na biodinamični kmetiji Visintini, kjer smo se poglobili v biodinamično pridelavo vina. Kmetija je znana po tem, da uporablja biodinamične preparate, kot je preparat 500 in 501, v namene biodinamičnega varstva rastlin in ohranjanja tal. Vinar Visintini nam je pojasnil pomen natančnega opazovanja tal, rednih analiz in pravilne uporabe biodinamičnih preparatov, ki omogočajo boljše usklajevanje med naravnimi cikli in kmetijskimi praksami. Ogledali smo si tudi vinsko klet ter spoznali prednosti pristopa v primerjavi s konvencionalnimi metodami.
Ekskurzija je bila pomembna priložnost za širjenje znanja in promocijo ekoloških ter biodinamičnih kmetijskih praks med kmeti in pridelovalci. Ob koncu ekskurzije smo si tudi izmenjali izkušnje, kar bo prispevalo k nadaljnji širitvi trajnostnih praks v kmetijstvu, ki so v skladu z načeli ohranjanja okolja, biodiverzitete in kakovosti kmetijskih pridelkov.
Namen in cilj ekskurzije sta bila dosežena, saj smo pridobili dragocena znanja, ki bodo pripomogla k širjenju trajnostnih metod in praks v slovenskem kmetijstvu. To je še en primer dobre prakse povezovanja kmetov, strokovnjakov in lokalne skupnosti za razvoj trajnostnih praks, ki podpirajo ohranjanje narave in zagotavljajo kakovostne pridelke za prihodnje generacije.
Za več informacij:
KGZS Zavod GO
Mateja Turk, mateja.turk@go.kgzs.si
Jerica Pučko Antolin, jerica.pucko-antolin@go.kgzs.si