Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

PRIPOROČENA SORTNA LISTA ZA KROMPIR 2024

datum: 06.02.2024

Bliža se čas za priprave na saditev zgodnjega krompirja v nižinah Primorske. Sedanje vreme naj bo namenjeno izbiri in nakupu primerne sorte ter nakaljevanju gomoljev, ko se zemlja osuši in segreje pa tudi za pripravo tal in saditev

Krompir je nepogrešljiv v naši prehrani, saj ga lahko pripravljamo na zelo veliko načinov. Jedilni krompir pridelujemo kot zgodnji krompir za čimprejšnji pridelek pozno spomladi in kot pozni krompir namenjen za ozimnico.

Sorte krompirja se med seboj poleg količine pridelka ločijo tudi po ranosti, barvi mesa in pokožice, odpornosti na bolezni in škodljivce ter namenu uporabe in okusnosti.

 Kmetijski inštitut Slovenije skupaj s Kmetijsko svetovalno službo vsako leto pripravi priporočeno sortno listo za krompir za leto 2024 izmed preštevilnih sort krompirja, ki se pojavljajo na trgu. Najboljše sorte, za katere imamo vsaj triletne rezultate preizkušanj, so opisane v preglednici. Nanjo so uvrščene tudi vse proti krompirjevi plesni odporne sorte, ki so primerne za ekološko pridelavo in so dostopne ne trgu.

Priporočena sortna lista za krompir 2024-1.doc