Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo oljk

datum: 29.05.2023

Oljčni molj

Oljkarje obveščamo, da je večina oljk tik pred cvetenjem.  Na zgodnejših legah v Slovenski Istri smo že opazili odprte cvetove. Razvojna faza BBCH 55 (socvetja so popolnoma razvita, cvetni brsti se začnejo odpirati) do 60 (prvi cvetovi odprti). Metuljčki cvetnega rodu oljčnega molja zaključujejo let.

Oljkarjem priporočamo, da v nasadih kjer se pogosto pojavljajo škode zaradi oljčnega molja izvedejo škropljenje proti cvetnemu rodu škodljivca.

Pri ekološki in integrirani pridelavi oljk lahko v začetku cvetenja proti oljčnemu molju uporabimo pripravka za biotično zatiranje na osnovi bakterije B. thuringhiensis LEPINOX PLUS ali AGREE WG, oba v  količini 1 kg/ha. (100g na 100 l vode pri porabi 1000 l vode/ha). Škropilni brozgi lahko dodamo tudi listno gnojilo – na primer bor za izboljšanje oplodnje oljk. Po potrebi se škropljenje ponovi čez 7 – 10 dni. Karenca ni potrebna.

Z ukrepanjem proti cvetnemu rodu oljčnega molja številčno zmanjšamo populacijo naslednjega rodu škodljivca, ki dela škodo na plodičih oljk.

Bodite pozorni na karenco pripravkov! Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!

Oljkarje obveščamo, da si lahko ogledajo video posnetek na temo oljčnega molja na povezavi: https://www.kmetijskizavod-ng.si/novice/2022052307423888/objavljen_je_video_o_problematiki_oljcnega_molja

 

Pripravil: Matjaž Jančar