Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Ta petek že 11. Tradicionalni slovenski zajtrk

datum: 17.11.2021

Približuje se tretji petek v novembru, t.j. 19.11.2021, ko že tradicionalno obeležujemo dan slovenske hrane in ga začnemo s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letos bo potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Dan, ki bo tudi letos namenjen ozaveščanju in spodbujanju rednega zajtrkovanja ter izbiranju živil od blizu.
Projekt spodbuja, da se živila kot med, maslo, mleko, kruh, jabolka ali drugo sveže in suho sadje kupi na najbližji kmetiji oziroma pridelovalcu. Tradicionalni slovenski zajtrk tako vzpostavlja most med kmetijami in potrošniki.

V letošnjem letu smo prvič povabljeni, da se v tednu pred dnevom slovenske hrane poleg Tradicionalnega slovenskega zajtrka pridružimo vseslovenski akciji priprave tradicionalnega slovenskega kosila. Glede na jesenski čas naj bi kosila v čim večjem obsegu vključevala lokalne, sezonske jedi iz svežega ali kislega zelja in repe. Gre za akcijo, ki spodbuja spoznavanje kulinarične in gastronomske dediščine slovenskega prostora in sovpada z laskavim nazivom: Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021.

Dan slovenske hrane tako ponovno izpostavlja pomen lokalno pridelane in pripravljene hrane. Njeno svežino, hranljivost, okus in kratek transport. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali naši kmetje ter naša kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine. Obenem je priložnost, da se spregovori o zmanjšanju zavržkov hrane in da se spodbuja zavedanje o pomembnosti ustreznega načrtovanja obrokov in s tem povezanih nakupov hrane oziroma živil.