Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Tradicionalno ocenjevanje sirov v okviru kmečkega praznika v Tolminu

datum: 14.10.2021

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je izvedel ocenjevanje sirov v okviru tradicionalnega kmečkega praznika v Tolminu, ki je bil letos glede na epidemiološke razmere izveden v prilagojeni obliki.

Komisija v sestavi: Davorin Koren, dober poznavalec sirastva na Tolminskem in strokovnjaki z našega Zavoda Jernej Kovačič, Anja Koren in Klavdija Kancler, so strokovno ocenili devet vzorcev sira.

V izboru za ocenjevanje je bilo osem vzorcev trdega kravjega sira ter en vzorec iz kravjega in kozjega mleka, prav tako v kategoriji trdih sirov. Vzorci sirov so bili ocenjeni po 20 točkovalnem sistemu. Siri so bili ocenjeni po šestih parametrih. Za zunanji videz izdelka je možno dobiti maksimalno 2 točki, barva skorje lahko doda 1 točko, struktura testa 2 točki, prerez izdelka 3 točke, vonj 2 točki in okus, ki prispeva kar 10 točk. Kako strogi in natančni so postopki ocenjevanja je pokazatelj tudi to, da je natančnost pri posameznem parametru na 0,25 točke.

Da so na ocenjevanje prispeli le dobri siri nakazuje tudi podatek o podeljenih priznanjih. Zbir točk je pri najboljšem siru je dosegel 19,44 točke, kar pomeni zlato priznanje. Sedem sirov je doseglo srebrno priznanje ter en bronasto priznanje.

Tovrstno ocenjevanje je eden od pokazateljev uspešnega dela kmetovalcev in pomembna možnost za nadgrajevanje uspešne predelave mleka v kakovostne izdelke, s tem pa možnost za povečevanje dodane vrednosti in prihodkov na kmetijah.