Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

SETEV JARIH ŽIT - JARA PŠENICA, JARI JEČMEN IN OVES

datum: 18.02.2021

Tla so se sedaj dovolj osušila in segrela nad 3 °C, da omogočajo setev jarih žit, ki jih moramo posejati čim prej v februarju. Pozne setve po 15. marcu v nižinah Primorske dajejo manjši in nezanesljiv pridelek, ker jih v času zorenja prizadene suša.

Jara žita dajo sicer manjši pridelek kot ozimna, zato so bolj primerna za pridelovanje v hribovitih območjih, kjer ozimine slabo prezimijo. Pridelovalci v nižinskih območjih se odločajo za jarine zaradi lažjega kolobarjenja in kot nadomestilo onemogočene jesenske setve.

Setev moramo opraviti čim prej v februarju in marcu oz. takoj, ko se tla ogrejejo na 3 °C. Pozne setve po 15. marcu v nižinah Primorske dajejo manjši in nezanesljiv pridelek, ker jih v času zorenja prizadene suša. Najbolj zgodnjo setev zahtevajo pšenica, tritikala, rž in oves.

Ječmen lahko zaradi hitre rasti in razvoja sejemo od jarih žit najkasneje. Med jarimi žiti najpogosteje sejemo jari ječmen za živinsko krmo.

Oves večinoma sejejo rejci konj ali tisti, ki jih oskrbujejo.

Jara pšenica daje sicer nižje pridelke zrnja kot ozimna, kvaliteta zrnja pa je pri večini sort bistveno boljša. Pri peki kruha lahko moko iz jare pšenice uporabljamo kot izboljševalko moki iz ozimne pšenice (mešanje).

 

Celoten članek je na voljo TUKAJ.   

Na trgu je veliko različnih sort jarih žit. Opisi sort jarega ječmena so TUKAJ.