Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

10. Tradicionalni slovenski zajtrk

datum: 19.11.2020

Tako kot vsako leto, tudi letos tretji petek v novembru, t.j. 20. 11. 2020 obeležujemo dan slovenske hrane, ki ga spremlja tudi Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Letos je ta že tradicionalni, jubilejni deseti po vrsti in poteka pod sloganom »Zajtrk z medom – super dan!«. Kot zavod smo zavezani in podpiramo smisel tega dogodka, ki je v tem desetletju naredil pomembne korake v promociji lokalnih produktov.

10. Tradicionalni slo zajtrk

 

Pomembno je, da se vzgoja začne v otroštvu, vendar je zavedanje pomena rednega zajtrkovanje, poseganja po lokalnih, slovenskih živilih, kot tudi pomembnost čebel in drugih opraševalcev za prehransko varnost, naloga vsakega izmed nas. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Glede na razmere povezane z epidemijo, se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč je pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma in v službenih kolektivih z izbranimi živili, in sicer kruhom, maslom, mlekom, medom in jabolkom.

 

Zato spodbujam vse, ki to novico berete, kot tudi svoje cenjene sodelavce, da si v petek pripravite TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK!

 

V sklopu letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka sta nastala dva izobraževalna videa, ki jsi u naložite na naslednjih dveh povezavah: 1 in 2

 

dr. Karmen Bizjak Bat
svetovalka specialistka za predelavo živil