Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo hrušk in jablan

datum: 15.05.2020

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 15. maj 2020

Hruške in jablane:

V večjem delu Primorske so hruške in jablane v fazi odpadanja plodičev po cvetenju (BBCH 70 - 71), zgodnje sorte hrušk pa so že v fazi debeljenja in sekundarnega odpadanja plodičev (BBCH 72 - 73).

Škrlup

Ob padavinah v začetku tedna je na Primorskem padlo od 12 do 122 mm padavin. Največ padavin je bilo v  Posočju, najmanj pa spodnji Vipavski dolini. V Biljah je padlo le 12 mm dežja, drugod v povprečju okoli 20 mm. Ne glede na količino padavin, so bili povsod izpolnjeni pogoji za močne okužbe s škrlupom. Ob nestanovitnem vremenu se nadaljuje nevarnost za okužbe, zato je potrebno nasade  še naprej redno škropiti proti škrlupu s kontaktnimi fungicidi pred napovedanimi padavinami. Med kontaktnimi fungicidi dajemo prednost pripravkoma Delan 700 WG in Delan Pro, ki imata daljše kurativno delovanje. V primeru dolgotrajnih in obilnih padavin svetujemo, uporabo sistemičnih pripravkov kot so Score 250 EC, Difcor 250 EC, Mavita 250 EC ali Difenzone v odmerku 0,2 L/ha ter Duaxo koncentrat v odmerku 1,1 L na višinski meter krošnje/ha, pri čemer  najvišji dovoljeni odmerek pri enem tretiranju ne sme presegati 3,3L/ha. Naštetim pripravkom je potrebno dodati enega izmed kontaktnih fungicidov.

Kontaktni fungicidi:

Sredstvo

Odmerek, konc.

Odmerek, konc.

HRUŠKA

JABLANA

Dithane M-45

2,0  kg/ha

2,0  kg/ha

Dithane DG Neotec

2,0 kg/ha

2,0 kg/ha

Manfil 75 WG

-

2,0 kg/ha

Manfil 80 WP

-

2,0 kg/ha

Mankoz 75 WG

2,0 kg/ha

2,0 kg/ha

Avtar 75 NT

2,0 kg/ha

2,0 kg/ha

Manfil plus 75 WG

2,0 kg /ha

2,0 kg /ha

Penncozeb 75 DG

-

2,5 kg/ha 

Pinozeb M-45

-

               2 kg/ha 

Polyram DF

2,0 kg/ha

2,0 kg/ha

Delan 700 WG

0,75 kg/ha

0,75 kg/ha

Delan Pro

2,5 L/ha

2,5 L/ha

 

Jablanova pepelovka (Podosphaera leucotricha)

V nasadih, kjer so prisotne okužbe z jablanovo pepelovko svetujemo uporabo pripravkov: Luna experience v odmerku 0,75 L/ha, Stroby WG v odmerku 0,2 kg/ha, Zato 50 WG v odmerku 0,15 kg/ha, Flint v odmerku 0,15 kg/ha, Tercel v odmerku 2,5 kg/ha ali pripravek Sercadis v odmerku 0,25 kg/ha ali Sercadis plus v odmerku 0,72 L/ha.  V ostalih nasadih, kjer prevladujejo na pepelovko občutljive sorte (Idared, Jonagold,..) priporočamo, da škropilni brozgi dodate sredstva na osnovi močljivega žvepla (Cosan, Kumulus DF, Microthiol specilal, Pepelin, Thiovit jet ali Vindex 80 WG) v odmerku 5 kg/ha. Pred škropljenjem je potrebno porezati plesnive poganjke in jih odstraniti iz nasada.

 

 

Jabolčni zavijač

Ulovi jabolčnega zavijača so bili v zadnjih dneh zaradi padavin nekoliko manjši, vendar pa visoke večerne temperature že omogočajo odlaganje jajčec. V Vipavski dolini, Slovenski Istri in na toplih legah v Brkinih je v naslednjih dneh primeren čas za uporabo pripravka Coragen (v odmerku 0,27 L/ha). Na ostalih legah v Brkinih in na Tolminskem, kjer ulovi še naraščajo, pa bo v naslednjih dneh pravi čas za uporabo pripravkov Insegar 25 WG v odmerku 0,6 L/ha ali  Harpun v odmerku 1 L/ha, ki delujeta na jajčeca.

 

Hruševa bolšica

V nasadih opažamo veliko število odloženih jajčec hruševe bolšice, začele pa se je že izleganje ličink. V teh dneh je nastopil optimalen čas za zatiranje škodljivca. Svetujemo pregledovanje mladih poganjkov in vršičkov, kjer najdemo odložena jajčeca in izlegle ličinke (nimfe) hruševe bolšice. Škropljenje je potrebno opraviti, če na 100 pregledanih poganjkov, opazimo 15 poganjkov napadenih z mladimi ličinkami (nimfami I. in II. stadija). Za zatiranje hruševe bolšice v tem obdobju dajemo prednost pripravkom Movento 100 SC v odmerku 1,9 L/ha, Vertimec PRO v odmerku 1,125 l/ha, Delegate 250 WG v odmerku 0,3 kg/ha in Harpun v odmerku 1 L/ha. Naštetim pripravkom je zaradi boljše oprijemljivosti priporočljivo dodati sredstva na osnovi rastlinskih ali mineralnih olj v 0,25 % koncentraciji.

Za zatiranje hruševe bolšice so registrirani tudi pripravki Mospilan v 0,05 % konc., Karate zeon 5 CS v 0,018 % konc.,  Karis v odmerku 90 mL/ha ter Naturalis v odmerku 2L/ha.

 

Pri uporabi čebelam nevarnih sredstev, je potrebno odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja.

 

Marmorirana smrdljivka

V nasadih hrušk in jablan se že pojavlja marmorirana smrdljivka. Odrasle stenice se dopolnilno hranijo na poganjkih in plodičih, začenja se obdobje paritve. V naslednjem tednu pričakujemo že prva odložena jajčna legla. Populacije škodljivca so majhne, zato ukrepanje proti škodljivcu zdaj še ni potrebno.

 

Psylla_pyri.jpgDSC01669 (2).JPG

Pripravila:

 

Mojca Rot