Namakanje zelenjadnic
datum: 20.04.2020
Namakanje je izredno pomemben ukrep za uspešno pridelavo zelenjave. V preglednicah so navedene okvirne količine vode za namakanje posameznih kultur. Trenutno je zaradi že dolgega sušnega obdobja potrebno posebno pozornost nameniti namakanju čebulnic (čebula, česen), v nasadih šparglja in na njivah posajenih s solato, krompirjem in s zgodnjimi sortami kapusnic.
NAMAKANJE
PLODOVKE:
Paradižnik: priporočljivo in najbolj racionalno je kapljično namakanje, da se izognemo omočenosti listne mase in previsoki zračni vlagi.
Jajčevec: priporočljivo je kapljično namakanje.
V poletnem času, to je v času izredno visokih temperatur, si lahko v plastenjakih pomagamo z učinkovitim prezračevanjem plastenjakov (tudi s pomočjo ventilatorjev). Lahko pa posebno pasto, ki je narejena iz naravnih voskov, razredčimo z vodo in poškropimo folijo ter tako ustvarimo vsaj 30 % senčenje plastenjakov. Pomagamo si tudi tako, da pod strop plastenjakov namestimo mini razpršilce, s katerimi v zgodnjih jutranjih urah orosimo rastline.
KORENOVKE: korenje se namaka pogosto preko razpršilcev pri nizkem tlaku. Poskrbeti moramo za uravnoteženo namakanje. Le za uravnoteženim namakanjem rastlin lahko zagotovimo redne in kakovostne pridelke.
PAPRIKA: zahteva konstanto vlago v tleh že zaradi zgradbe koreninskega sistema. Če ni dovolj vlage v tleh odpadajo cvetovi in pokajo plodovi. Priporočilo za namakanje je 200 - 250 m3/vode na teden. Priporočljivo je kapljično namakanje paprike.
SOLATA: Namakanje solate (tudi blitve, špinače, radiča,…) se priporoča s pomočjo kapljičnih sistemov namakanja ali pa s pomočjo mikro razpršilcev. Pomemben čas za namakanje je do ukoreninjanja sadik in tudi ves čas rastne dobe morajo biti tla v pridelavi solatnic enakomerno in uravnoteženo namočena. Pri pridelavi solate na prostem pa je namakanje odvisno od padavin in tudi drugih faktorjev: tipa tal, priprave zemljišča, poljske kapacitete tal za vodo, evapotranspiracije, pokritosti tal (uporaba zastirk), zračne vlage, intenzivnosti vetrov, prisotnosti oblakov,…….
KAPUSNICE: namakamo preko razpršilcev, lahko pa tudi preko kapljičnih sistemov namakanja, kar je še bolj priporočljivo, saj na ta način lahko bistveno zmanjšamo omočenost listov in s tem tudi pojav prvih znakov bolezni. Priporočamo tudi vzpostavitev zastirke (slama, detelja), ker na ta način poskrbimo za pokritost tal in za manjše izhlapevanje vlage iz tal. Seveda pa je zelo pomembno, da ves čas pridelave skrbimo za zadosten vnos organske snovi, tako pri osnovnem gnojenju pred sajenjem sadilnega materiala, kot tudi v času pred prvim in drugim okopavanjem sadik oziroma rahljanjem medvrstnega prostora. Zadovoljive količine humusa v tleh namreč zelo ugodno delujejo na strukturo tal, na zračnost v tleh, na razvoj koreninskega sistema rastlin, bolje se veže voda v tleh, hranila se počasi sproščajo iz tal in jih rastline nemoteno črpajo preko celega razvojnega ciklusa.
POTREBE PO VODI – POVPREČNE KOLIČINE VODE (v primeru namakanja z razpršilci, na prostem) Kultura Norma namakanja (m3/ha) Zgodnje vrtnine 3136 - 3269 Pozne vrtnine 2737 - 2858 Poljščine 3206 – 3261 Sadovnjaki 1252 – 1497
KGZS Zavod GO: Jana Bolčič
|