Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Slope: Prikaz rezi sadnega drevja

datum: 10.03.2020

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica je nosilec projekta oz. operacije LAS Krasa in Brkinov »KAKOVOST & PODJETNIŠTVO », kateri se v letošnjem letu zaključuje. Izvedenih je bilo že več izobraževanj od predavanj, delavnic do tečajev s področja vinogradništva, vinarstva, sadjarstva, zelenjadarstva, predelave in podjetništva.

V okviru te operacije smo pri Kmetijski svetovalni službi Sežana,  v  sredo 4. marca 2020  v Slopah na kmetijah Franca Jelušiča in Angela Segulina organizirali  prikaz rezi sadnega drevja . Prikaz je vodil specialist za sadjarstvo in oljkarstvo  pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica univ.dipl.inž.agr. Vasja Juretič.

Ob rezi posameznih  sadnih vrstah je preko 45 udeležencem  razlagal  na kaj moramo biti pozorni pri sami rezi. Za bogat pridelek je zagotovo najbolj pomembno pravilno obrezovanje. Navadno se obrezovanje dreves prične marca, ko se temperature dvignejo  nad ničlo. V tem času so  cvetni brsti že   kar dobro vidni, tako da se lahko na podlagi njihovega števila odločimo za intenzivnost rezi. Bujno rastoča drevesa z malo cvetnega nastavka obrezujemo manj, ohranjamo cvetne brste in pripogibamo  primerne poganjke, kateri  bodo ob primerni oskrbi v naslednjem letu dali pridelek. Drevesa, ki imajo šibkejšo rast in dober cvetni nastavek obrezujemo močneje in s tem opravimo tudi prvo redčenje. Pri vseh sadnih vrstah je pomembno da dobimo zračno krošnjo drevesa ne glede na gojitveno obliko. Z obrezovanjem začnemo v zgornjem delu krošnje  in nadaljujemo po krošnji navzdol. Pri rezi moramo najprej spustit svetlobo v krošnjo, šele nato krajšamo poganjke.

Udeleženci so imeli priložnost spoznati kako se obrezuje češnje, slive in jablane.Za vsako sadno vrsto je bilo prikazano kako se lotimo obrezovanja in kaj je pri tem pomembno.

 

016.JPG021.JPG018.JPG028.JPG