Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

TEHNOLOGIJA PRIDELOVANJA OZIMIN – PŠENICA, JEČMEN, TRITIKALA, RŽ

datum: 04.10.2019

Na Primorskem sejemo ozimna žita najpozneje, saj je pri prezgodnji setvi nevarnost, da žita do zime zrastejo previsoko in so tako bolj občutljiva za zimski mraz. Toplo vreme v pozni jeseni omogoča tudi let uši, ki lahko že jeseni okužijo posevke z virozami npr. virus rumene pritlikavosti ječmena (BYDV). Pozne setve po 15. novembru v nižinah Primorske dajejo manjši in nezanesljiv pridelek.

V Sloveniji lahko sejemo seme vseh sort ozimnih žit, ki so v EU registrirane in so vpisane na evropsko sortno listo. Na trgu je zato ponujenih veliko število krušnih in krmnih sort pšenice z različnimi lastnostmi, zato je zelo pomembno, da se pred nakupom pozanimate o primernosti sorte za vaš namen pridelovanja in vaše rastne razmere. Pri setvi ozimne pšenice za trženje priporočamo setev priporočenih krušnih sort pšenice, katerih zrnje dosega kakovostni razred A, A/B1, B1/A in B1. Sorte kakovostnega razreda B2 v slabših razmerah težko dosežejo krušno kakovost zrnja. Zelo pozne sorte niso primerne za lahka suši podvržena tla, prav tako pa sorte in vrste z visoko slamo niso primerne za vetrovne lege (npr. rž). Na težjih kislih tleh je za krmo bolje sejati tritikalo kot ječmen. Sorte, ki so v priloženem seznamu, so izbrane na podlagi ugodnih večletnih rezultatov preizkušanj glede na višino in kakovost pridelka, ki jih seje Kmetijski inštitut Slovenije na različnih lokacijah po Sloveniji in so primerne tudi za setev na Primorskem. V pregledinicah si lahko ogledate podrobnejši opis sort in vrst ozimnih žit. Celoten članek je na voljo TUKAJ.

TEHNOLOGIJA PRIDELOVANJA OZIMIN1.pdf

PRIPOROČENE SORTE PŠENICE,JEČMENA,RŽI, TRITIKALE 2019-2020.xlsx