Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo vinske trte

datum: 03.10.2019

Kap vinske trte (ESCA)

Bolezen se praviloma pojavlja v starejših vinogradih, lahko pa se razvije tudi na mlajših rastlinah. Po trgatvi priporočamo, da trse, ki kažejo bolezenska znamenja kapi vinske trte (ESCA) označite s sprejem ali s trakom. Bolezen omejimo z rezanjem prizadetih poganjkov ali odstranjevanjem bolnih rastlin.

Pri zimski rezi se označene trse reže posebej. Paziti moramo, da škarje in zlasti žage po rezi razkužimo z 8% Na-hipokloritom, 70% alkoholom ali v 50% raztopini varikine. Lesa iz okuženih vinogradov ne mulčimo, ampak ga iz vinograda odstranimo in sežgemo, saj predstavlja vir za nove okužbe. Pri zimski rezi se izogibamo velikim ranam, če pa že naredimo rane večje od 2 cm, jih moramo obvezno premazati s cepilno smolo. Pri krčenju obolelih trsov je potrebno rastline izruvati in jih nato uničiti. Pri pomlajevanju se oboleli trs reže do zdravega lesa tako, da na prerezu ni temnejše obarvanega odmrlega tkiva v obliki klina ali lis. Vinsko trto režemo v suhem vremenu.