Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo sadnega drevja/oljk

datum: 17.10.2018

Marmorirana smrdljivka

Množičen pojav marmorirane smrdljivke – Halyomorpha halys na Primorskem

V dobrem letu po prvi najdbi marmorirane smrdljivke ugotavljamo, da se je vrsta že razširila na celotno območje Primorske.  Pomladi in poleti smo spremljali njeno hitro širitev v Spodnji Vipavski dolini. Po prvi najdbi v Goriških Brdih letos poleti smo konec septembra opazili množičen pojav v oljčnikih na celotnem območju Goriških Brd (Vipolže, Ceglo,  Kozana, Dolnje Cerovo, Gornje Cerovo, Vedrijan,  Hum in Podsabotin). Marmorirano smrdljivko smo letos prvič našli tudi v Slovenski Istri (Strunjan), v Kozini,  na Krasu (Sežana, Brje pri Komnu) ter v Zgornjem Posočju (Idrsko, Staro selo pri Kobaridu). Na Primorskem je letos že povzročala škodo v kmetijski pridelavi. V nasadih hrušk in jablan na območju Prvaškega polja smo opažali poškodbe plodov zaradi vbodov. Na posameznih lokacijah v Spodnji Vipavski dolini smo opažali poškodbe na posevkih soje in koruze ter na figah in aktinidiji v sadnih vrtovih.

Velike populacije marmorirane smrdljivke na Goriškem in v Brdih

V zadnjih dneh prebivalci Goriških Brd in okolice Nove Gorice poročajo o množičnem pojavu marmorirane smrdljivke, ki jo opažajo na fasadah stanovanjskih hiš. Stenice se že pripravljajo na prezimovanje, zato se združujejo ter selijo na mesta, kjer bodo prezimile. Običajno se zatekajo v bližino stanovanjskih zgradb, garaž, strojnih lop in drugih objektov, kjer pod ostrešjem, med vrati in okenskimi okvirji iščejo prostor za prezimovanje. Velike populacije stenic postanejo lahko zelo moteče, zato jih ljudje poskušajo odstraniti. Žal ne obstajajo odvračala (repelenti) oz. druge kemične snovi, s katerimi bi se lahko stenic uspešno znebili. Priporočamo, da jih odstranjujete fizično, s pometanjem ali sesanjem. S fasade jih boste najlažje odstranili zjutraj, ko so zaradi nižjih temperatur manj mobilne.

Marmorirana smrdljivka je nadležna stenica,  človeku pa ni nevarna

Marmorirana smrdljivka – Halyomorpha halys je izključno rastlinojeda žuželka. Hrani se na različnih rastlinah, pri tem z vbadanjem in sesanjem povzroča poškodbe listov in plodov ter s tem  povzroča veliko škodo v kmetijski pridelavi. Poudariti je treba, da človeku ni nevarna,  ne povzroča pikov in  ne prenaša nalezljivih  človeku nevarnih bolezni. Izločki smradnih žlez so neprijetnega vonja, vendar človeku niso škodljivi.

Več o marmorirani smrdljivki (Halyomorpha halys) si lahko preberete na priloženi povezavi:

 

VR-marorirane-smrdljivke-na-fasadi-stanovanjske-hišeVR-grozdje-marmorirana-smrdljivka-poskodba-1

VR-jabolko-marmorirana-smrdljivka-poskodba-1VR-jabolko-marmorirana-smrdljivka-poskodba-2

VR-oljka-marmorirana-smrdljivkaVR-oljka-marmorirana-smrdljivka-poskodba-1