Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Ukrepi za zaščito pred pozebo

datum: 26.02.2018

Priporočamo, da kmetje začitijo posevke in pridelke saj se napovedi o nizkih temperaturah uresničujejo. S katerimi ukrepi lahko omilimo zmrzal?

Danes ponoči so se temperature po celotnem območju Primorske spustile pod ledišče (-10°C in več). Dodatno težave povzroča še močna burja, ki povečuje stopnjo mraza. Primer: zunanja temperatura -5°c in hitrost vetra 30 km/h = občutek mraza ~ - 20°c. Tudi za naslednje dni so napovedi še slabše, saj se za sredo in četrtek pričakuje še nižje temperature.

Trenutno so nizkim teperaturam najbolj izpostavljeni trajni nasadi zgodnje cvetočih sadnih vrst kot so marelica, mandelj, breskev in oljk ter sezonske zelenjave kot so radič, solata, kapusnice. Poleg omenjenih, se škoda pričakuje tudi na poljščinah (posevki žit) in vinski trti.


Kako ukrepati za omilitev poškodb rastlin zaradi zmrzali?

Priporočamo, da kmetje začitijo:

  • posevke in pridelke s plastičnimi folijami ali kopreno-lutrasilom,
  • predvsem mlade sadike oljk in ostalega sadnega drevja oz. deblo je priporočljivo  zaščititi z različnimi naravnimi ali umetnimi materiali (seno, slama, koruznica, koprena-lutrasil… ).

Tisti, ki zimske rezi še niste opravili, s tem opravilom počakajte do dviga temperatur. Na ta način boste lahko ocenili število nezmrznjenih brstov, ki jih boste potrebovali za normalen pridelek v letošnjem letu.


Priporočila pripravil:

Vasja Juretič, univ. dipl. ing. agr., specialist za sadjarstvo

Ukrepi pred pozebo - priporočila 26.2.2018.docx