Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Predspomladansko škropljenje marelic, breskev in nektarin

datum: 26.02.2016

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 26. februarja 2016

Razvoj sadnega drevja je zelo hiter zato priporočamo, da med vikendom (med petkom, 26.02.2016 in ponedeljkom 29.02.2016 oziroma pred naslednjimi padavinami ponovno opravite predspomladansko škropljenje marelic, breskev in nektarin.

Zaradi gnitja plodov, ki se je v lanskem letu pojavilo v nasadih breskev in nektarin vsem sadjarjem priporočamo, da z dreves odstranijo vse suhe plodove (mumije) in jih po možnosti odstranijo iz nasadov. Le tako bomo delno zmanjšali infekcijski pritisk monilij v nasadih. Poudarjamo, da je ukrep odstranjevanja mumij z dreves in iz nasadov zelo pomemben.

Marelice

Na območju Slovenske Istre in Severne Primorske (predvsem spodnje Vipavske doline in Goriških Brd), so marelice na zgodnejših, sončnih legah tik pred cvetenjem oziroma začenjajo cveteti (fenofaza D-F po Baggoliniju oz. 59-60 po BBCH). Zaradi nevarnosti pojava cvetne monilije svetujemo, da nasade pred napovedanimi padavinami poškropite proti omenjeni bolezni. Uporabite lahko:

Sredstvo Odmerek ali koncentracija
Rovral aquaflo 1,5 l/ha
Chorus 50 WG 0,5 kg/ha
Topsin M 1,0 kg/ha
Duaxo koncentrat 1,1 - 3,3 l/ha
Switch 62,5 WG 0,08 % (največji dovoljen odmerek za 1 škropljenje je 1 kg/ha)

Pazite na varstvo čebel. Omenjena sredstva sicer niso strupena za čebele, priporočamo pa, da zaradi morebitnega odvračalnega učinka z njimi škropite pod noč, ko na cvetovih ni čebel.

V tistih nasadih, kjer razvoj marelic ni bil tako hiter in kjer se brsti šele napenjajo (fenofaza D-E po Baggoliniju oz. 53-55 po BBCH), še lahko opravimo škropljenje proti listni luknjičavosti in drugim boleznim, ki prezimijo na lesu, seveda, če tega še nismo naredili pred kratkim. Priporočamo uporabo bakrovih pripravkov, ker so deloma učinkoviti tudi proti bakterijskim boleznim. Uporabimo lahko:

Sredstvo Odmerek, koncentracija
Champion 50 WG 0,5 - 1,0 %
Champion Z 35 WP 2 kg/ha
Champion Z ultraWP 1,8 kg/ha

Potrebno se je držati navodil za uporabo in upoštevati predpise (varstvo voda, ipd.)!

Breskve in nektarine

Proti breskovi kodravosti in listni luknjičavosti koščičarjev je smiselno v izpostavljenih nasadih (predvsem v Slovenski Istri in na sončnih legah v Goriških Brdih in v Vipavski dolini), kjer so cvetni brsti že močno nabrekli (fenofaza D-E po Baggoliniju oz. 54-55 po BBCH) in kjer ste že opravili škropljenje z bakrenimi sredstvi, škropljenje ponoviti z organskimi sredstvi.
Uporabimo lahko:

Sredstvo Odmerek
Ziram 76 WG 3,0 kg/ha
Syllit 400 SC 1,7 - 2,25 l/ha

Na manj izpostavljenih območjih Severne Primorske so brsti pri zgodnjih sortah breskev in nektarin v fenofazi C-D po Baggoliniju oz. 09-10 po BBCH. V zadnjih dneh je zapadlo veliko dežja, zato je potrebno škropljenje ponovno opraviti. V takih nasadih še vedno priporočamo uporabo sredstev na osnovi bakra.
Uporabimo lahko:

Sredstvo Odmerek, koncentracija
Champion 50 WG 0,5 - 1,0 %
Cuprablau Z 35 WP 2 kg/ha
Cuprablau Z ultra WP 1,8 kg/ha
Biotip bakrov fungicid plus 1,0 %
Kocide 2000 0,25 %
Cuproxat 1,0 %
Nordox 75 WG 0,15 %

Škropiti je treba temeljito, pri čemur pazimo, da bodo dobro poškropljeni tudi vrhovi dreves. Izberemo dan ko je toplo, ko ni vetra in da je zračna vlažnost nad 60%.
Potrebno se je držati navodil za uporabo in upoštevati predpise (varstvo voda, ipd.)!

Pripravil: dr. Ivan Žežlina