Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Posvet o varstvu oljk

datum: 29.01.2021

Dne 14.1.2021 je potekal spletni posvet o varstvu oljk z naslovom »ANNATA OLIVICOLA NELLE REGIONI PRODUTTIVE DEL NORD EST ITALIANO E DELLA SLOVENIA«. Na dogodku, ki je nastal kot plod sodelovanja med Oddelkom za varstvo rastlin Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in organizacijami ERSA (Agenzia regionale per lo sviluppo rurale del Friuli Venezia Giulia), FEM (Fondazione Edmund Mach), AIPO (Associazione interregionale produttori olivicoli) se je predstavilo lansko oljkarsko sezono iz vidika varstva oljk ter izzive v letu 2021.

Italijanske inštitucije, ki se ukvarjajo z varstvom oljk in delujejo na območju Benečije, Furlanije Julijske krajine in pokrajine Trento so k sodelovanju pri pripravi posveta o varstvu oljk povabile tudi Oddelek za varstvo rastlin Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Specialisti za varstvo rastlin iz omenjenih inštitucij so predstavili problematiko škodljivih organizmov v oljkarstvu s katerimi so se soočali v lanskem letu ter rezultate poskusov zatiranja. Poleg obstoječih bolezni in škodljivcev se je na posvetu podrobneje predstavilo tudi nekatere tujerodne organizme kot je marmorirana smrdljivka, ki se v zadnjih letih v oljčnikih pogosteje pojavlja in povzroča škodo na pridelku.

Glede na pričakovan manjši nabor sredstev za varstvo rastlin v prihodnjih letih so bili na seminarju predstavljeni tudi nekateri posredni načini varstva oljk kot so uporaba kaolinskih pripravkov in vab za množičen ulov. Dogodek je potekal v italijanskem jeziku.

Predstavitev si lahko ogledate na spodnji povezavi:

 

 

 

 


Pripravil:
dr Marko Devetak, svetovalec specialist - prognostik, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica