Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Predspomladansko škropljenje marelic, breskev in nektarin

datum: 19.02.2016

Zaradi padavin v prejšnjih dneh je zemlja je dodobra namočena. Ob napovedanem dvigu temperatur pričakujemo hitro rast in razvoj sadnega drevja zato priporočamo, da med vikendom (med petkom, 19.02.2016 in ponedeljkom 22.02.2016 oziroma pred naslednjimi padavinami opravite predspomladansko škropljenje marelic, breskev in nektarin.

Glede na to, da se bo v večini nasadov zimska rez sadnega drevja šele izvajala priporočamo, da sadno drevja obrezujemo v suhem vremenu. Zaradi gnitja plodov, ki se je v lanskem letu pojavilo v nasadih breskev in nektarin vsem sadjarjem priporočamo, da ob rezi odstranijo z dreves vse suhe plodove (mumije) in jih po možnosti odstranijo iz nasadov. Le tako bomo delno zmanjšali infekcijski pritisk monilij v nasadih. Poudarjamo, da je ukrep odstranjevanja mumij z dreves in iz nasadov zelo pomemben.

Marelice

Na območju Slovenske Istre in Severne Primorske (predvsem spodnje Vipavske doline in Goriških Brd), so brsti marelic na zgodnejših, sončnih legah že napeti (fenofaza B-C po Baggoliniju oz. 03-09 po BBCH), zato je potrebno opraviti škropljenje proti listni luknjičavosti in drugim boleznim, ki prezimijo na lesu. Prednost dajemo bakrovim pripravkom, ker so deloma učinkoviti tudi proti bakterijskim boleznim. Uporabimo lahko naslednja sredstva v priporočenih odmerkih:

  • Champion 50 WG v 0,5 - 1,0 % konc.,
  • Cuprablau Z 35 WP v količini 2 kg/ha ali
  • Cuprablau Z ultra WP v količini 1,8 kg/ha.

Potrebno se je držati navodil za uporabo in upoštevati predpise (varstvo voda, ipd.)!

Breskve in nektarine

Na območju Slovenske Istre in Severne Primorske so brsti pri zgodnjih sortah breskev in nektarin na sončnih legah, v fenofazi B-C po Baggoliniju oz. 03-09 po BBCH, zato je potrebno opraviti škropljenje proti breskovi kodravosti in listni luknjičavosti koščičarjev. Priporočamo uporabo sredstev na osnovi bakra, ker so deloma učinkovita tudi zoper bakterijske in druge bolezni breskev. Uporabimo lahko:

  • Champion 50 WG v 0,5 - 1,0 % konc.,
  • Cuprablau Z 35 WP v količini 2 kg/ha,
  • Cuprablau Z ultra WP v količini 1,8 kg/ha,
  • Biotip bakrov fungicid plus v 1,0 % konc.,
  • Kocide 2000 v 0,25 % konc.,
  • Cuproxat v 1,0 % konc. ali
  • Nordox 75 WG v 0,15% konc..


Škropiti je treba temeljito, pri čemur pazimo, da bodo dobro poškropljeni tudi vrhovi dreves. Izberemo dan ko je toplo, ko ni vetra in da je zračna vlažnost nad 60%. Potrebno se je držati navodil za uporabo in upoštevati predpise (varstvo voda, ipd.)!

Pripravil: dr. Ivan Žežlina