Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Varstvo poljščin

datum: 12.07.2017

OBVESTILO O VARSTVU POLJŠČIN - Krompirjeva plesen

Varstvo poljščin

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri pridelovanju poljščin z dne 12. julij 2017

VARSTVO KROMPIRJA

VARSTVO PRED KROMPIRJEVO PLESNIJO (Phytophtora infestans de Bary)

V Vipavski dolini in v Slovenski Istri so rani krompir že izkopali, pozne sorte so odcvetele in debelijo gomolje, drugod v višjih območjih Primorske, so nasadi krompirja strnili vrste in pozne sorte cvetijo. Deževno in toplo vreme v preteklih dneh predstavlja idealne pogoje za širitev krompirjeve plesni, ki je na nekaterih nezaščitenih nasadih krompirja že povzročila rjavenje listov in propad cime.
V primeru nadaljevanja nestanovitnega vremena (plohe,nevihte), se bodo odlični pogoji za širjenje krompirjeve plesni nadaljevali. Krompir je potrebno pred dežjem zaščititi proti krompirjevi plesni s sistemiki ali polsistemiki (glej seznam 22.5.2017), sicer sledi izbruh bolezni in propad cime ter posledično gnitje gomoljev.
V primeru, ko opazimo v nasadu posamezne liste ali rastline napadene s krompirjevo plesnijo priporočamo škropljenje s fungicidi na osnovi dimetomorfa (Acrobat, Forum, Banjo forte, Orvego) ali cimoksanila (Antracol combi, Moximate, Nautile, Equation pro, Tanos, Sacron) in ponovitev škropljenja po 5 dneh. Enako ravnajte v primeru poškodb nasada zaradi toče.

Za ekološko zaščito krompirja nadaljujte z uporabo dovoljenih BAKRENIH PRIPRAVKOV.

Škropljenja ponavljamo v skladu z navodili za uporabo FFS. Priporočamo, da sredstva s sistemičnim in polsistemičnim delovanjem menjujete, da se izognete pojavu odpornosti! Pri izkopu ranega krompirja pazite na karenco!

V primeru, da je večina listov propadla zaradi krompirjeve plesni, priporočamo odstranitev cime s površine krompirišča. Z izkopom počakamo 7 – 10 dni, dokler se pokožica na gomoljih ne utrdi, da se izognemo še dodatni okužbi gomoljev.

Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.