Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Dan odprtih vrat Drevesnice in Sadjarskega centra Bilje

datum: 21.06.2019

V torek, 11. junija 2019, smo vsem, ki se s sadjarstvom ukvarjajo profesionalno ali samo ljubiteljsko odprli vrata Sadjarskega centra in Drevesnice Bilje, ki delujeta v okviru Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Obiskovalcem smo na vodenem ogledu podrobno predstavili delo Drevesnice in Sadjarskega centra, poslušali so o aktualnostih iz varstva sadovnjakov, prisostvovali prikazu poletne rezi češenj.
Razstavo sort češenj smo zaradi dolgotrajnega deževja in pokanja plodov žal morali odpovedati.

Obiskovalce so v uvodnem delu pozdravili direktor Branimir Radikon, vodja Sadjarskega centra Davor Mrzlić in Silva Rojc, vodja Drevesnice Bilje.

Vodja Drevesnice je predstavila organiziranost oddelka, obseg pridelave sadik in tržišče za pridelane sadike. Prisotni so si najprej ogledali pridelavo sadik v lončkih pod mrežniki. Drevesnica v lončkih ponuja vse pomembnejše sadne vrste, po številu sadik pa prednjači jagodičje in aktinidija. Za pridelavo sadik slednje so uredili dodaten mrežnik s streho iz dvojne folije. Streha preprečuje stik vode s sadikami aktinidije in možnost okužbe z bakterijskim ožigom.

Sledil je ogled nasadov SC Bilje. Zbranim smo najprej predstavili prekrivanje češenj z mrežo sistema Keep in touch®, ki drevesa ščiti pred žuželkami, dežjem, točo in pozebo. Mreža je dvodelna; sestavljena iz dvoslojne strehe, po kateri voda odteče na stran in zato ne pride v stik s plodovi češnje in iz protiinsektne mreže, ki na obeh straneh seže do tal. Na ta način s prekrivanjem preprečimo pokanje plodov zaradi dežja in odpravimo oz. omilimo vrsto težav zaradi bolezni in škodljivcev.

Sledil je prikaz poletne rezi češenj na pravkar obrani sorti Black Star* (Davor Mrzlić) in aktualnosti iz varstva rastlin (dr. Marko Devetak). Udeležencem smo predstavili poskuse v nasadu SC Bilje in razkazali matični nasad češenj. Ogled drevesnice češenj na šibkih in bujnih podlagah je vodila Silvane Božič.

Oglede smo zaključili z izmenjavo izkušenj in mnenj ob zakuski pod lopo. Obiskovalci so imeli možnost poskusiti dve srednje pozni sorti češenj; gre za sorti Grace Star* in Black Star*, obe sta odlični in na Seznamu A sadnega izbora za Slovenijo.

20190605_092803.jpg20190606_090925.jpg20190611_100739.jpgDSC02801.JPGDSC02803.JPGDSC04263.JPGDSC04239.JPGDSC04270.JPG