Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Letos je sezona jajčevcev podaljšana

datum: 11.10.2018

Letošnje leto je bilo ugodno za pridelavo jajčevca tudi na prostem. Zaradi visokih temperatur v septembru in oktobru mesecu še uspešno pobiramo bleščeče vijolične plodove jajčevca.

Jajčevec spada v družino Solanaceae. Jajčevec - Solanum melongena je enoletna rastlina s plodovi različnih oblik: hruškastih, jajčastih, okroglih in ovalnih. Ima vijolične do modrikaste cvetove. Plod je botanično jagoda, večinoma vijolične barve. Poznamo tudi sorte z okusnimi belimi plodovi, ki pa so na transport bolj občutljive.

Na Primorskem jajčevec dobro uspeva tudi na prostem. Gojimo ga tudi v plastenjakih in nizkih tunelih. V Slovenski Istri se je uveljavilo gojenje jajčevca na gredicah, preko katerih strojno položimo črno folijo s kapljičnim sistemom namakanja. Za naš trg pridelujemo vijolične jajčevce okroglo-ovalne oblike.

Jajčevce lahko obiramo do pozne jeseni, vendar zaključimo s pobiranjem pred nastopom nizkih temperatur. V optimalnih pridelovalnih razmerah lahko pridelamo od 30 do 40 ton na hektar jajčevca. Dobre rezultate v pridelavi dosegamo z naslednjimi kultivarji, ovalnih oblik: Galine F1, Classic F1, Bonica F1, Epic F1 (podolgovat plod).

 

Več o pridelavi jajčevcev lahko preberete v rubriki "Zelenjadnice" pod panogo Poljedelstvo in Zelenjadarstvo.

 

jajčevec 2.jpgjajčevec 3.jpgJajčevci.jpgjajčevec beli.jpgJajčevec v plastenjaku (002).jpg