Kako zagotoviti kakovost zdravilnih in aromatičnih rastlin
datum: 06.07.2018
Poletni čas je čas nabiranja cvetočih zelišč in zdravilnih rastlin. Začimbe in zdravilne rastline zavzemajo vedno bolj pomembno mesto tudi v kulinariki. So namreč pomemben vir hranljivih snovi in zdravilnih učinkovin, ki že v majhnih količinah ugodno vplivajo na krepitev našega zdravja.
Zelo pomembni so postopki v fazah sušenja. Nabrane dele rastlin sušimo:
- v tankih plasteh,
- v suhih, temnih in zračnih prostorih,
- pri temperaturi do 40 o C.
Z ročnim nabiranjem delov rastlin še dodatno ohranjamo in zagotavljamo stalno kakovost.
Tudi za shranjevanje posušenih rastlin moramo zagotoviti suhe in zračne prostore ter popolno temo in 25 ° C. Posušene začimbe in zelišča shranjujemo izključno v temnem steklu, keramiki ali lepenki.
S temi postopki zagotovimo visoko kakovost naših izdelkov.
Za vse, ki vas zanima ali ste se usmerili v pridelavo zdravilnih in aromatičnih rastlin, smo pripravili kratka priporočila "Na kaj vse moramo biti pozorni pri gojenju zelišč in zdravilnih rastlin".