Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

rast

Rast je pot do cilja

začne

Tu se vse začne

prihodnost

Zremo v prihodnost

lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Največ pozornosti posvečamo češnji

datum: 19.06.2018

V četrtek, 14. junija, smo vsem, ki se s sadjarstvom ukvarjajo profesionalno ali samo ljubiteljsko predstavili Sadjarski center ter Drevesnico Bilje. Obiskovalci so imeli priložnost vodenega ogleda skozi Drevesnico in nasade Sadjarskega centra ter si na enem mestu ogledati in primerjati kar 30 sort češenj.

Češnja je ena bolj perspektivnih sadnih vrst, če gledamo iz vidika povpraševanja, sajenja, trenda večanja površin v zadnjem času ter solidnih cen. Obenem pa je tudi tehnološko zahtevna vrsta, tako zaradi rastnih zahtev, uvedbe šibkih podlag, gostega sajenja, itd. Zato je dober izbor kombinacije sorta – podlaga, velikega pomena.

Prav zaradi njene zanimivosti ji v Sadjarskem centru Bilje posvečamo veliko pozornosti. Zastavili smo več tehnoloških poskusov, v letu 2019 načrtujemo tudi novo kolekcijo sort - introdukcija oz. preizkušanje novih sort. Glavna dejavnost Sadjarskega centra je namreč raziskovanje in tehnološki napredek v sadjarstvu. Večino časa namenjamo preizkušanju novih sort, podlag, gojitvenih oblik, izvajanju tehnoloških poskusov pa tudi pridelavi izhodiščnega materiala in sicer cepičev koščičarjev in kakija. Pri slivi je trenutno najbolj aktualno preizkušanje podlag in na šarko tolerantnih oz. odpornih sort. Pri kakiju pa je prioriteta tehnologija zorenja kakija s pomočjo plina CO2.

Pri ostalih sadnih vrstah, kot sta breskev in nektarina, prav tako poteka introdukcija (preizkušanje novih sort in podlag) in tehnološki poskusi, vzporedno pa še pridelava matičnega materiala koščičarjev v mrežnikih.

Obiskovalce so na dan odprtih vrat v uvodnem delu pozdravili direktor Branimir Radikon, vodja Sadjarskega centra Davor Mrzlić in Silva Rojc, vodja Drevesnice Bilje. Zbranim smo v nadaljevanju predstavili poletna dela in dobre prakse v sadovnjaku, obiskovalci pa so si lahko vodeno ogledali in poskušali kar 30 sort češenj. Z obiskom smo bili zelo zadovoljni, obiskovalci pa po potrditvi mnogih tudi, saj je marsikdo prejel strokovni nasvet iz prve roke.

 

DSC_0014 (2).JPGDSC_0012.JPGDSC_0016 (2).JPGDSC_0020.JPGDSC_0026.JPGDSC_0033.JPGDSC_0036.JPGDSC_0043.JPGDSC_0046.JPGDSC_0051.JPGDSC_0055.JPGDSC_0056.JPGDSC_0058.JPGDSC_0060.JPGDSC_0062.JPGDSC_0065.JPGDSC_0066.JPGDSC_0067.JPGDSC_0070.JPGDSC_0073.JPGDSC_0074.JPGDSC_0079.JPGDSC_0080.JPGDSC_0081.JPGDSC_0082.JPG