Skoči na vsebino
Logo: I feel Slovenia

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Institute of agriculture and forestry Nova Gorica

Slika svetujemo

Svetujemo, pomagamo, rešujemo

Slika tradicija

Tradicija, znanje, kakovost

Slika načrtujemo

Načrtujemo skupno prihodnost

Slika rast

Rast je pot do cilja

Slika začne

Tu se vse začne

Slika prihodnost

Zremo v prihodnost

Slika lokalno

Živimo globalno, uživajmo lokalno

Naši strokovnjaki na strokovni sadjarski ekskurziji v Srbiji

datum: 20.04.2018

Strokovnjaki iz našega Zavoda in sadjarji iz Združenja sadjarjev Brda so se prejšnji teden, med 12. in 14. aprilom 2018 mudili na sadjarski ekskurziji v Srbiji. Ogledali so si sadjarska središča v okolici Beograda, Čačka in Topole.

Prvi dan, v četrtek, 12. aprila 2018, jih je gostil prof. dr. Dragan Milatović iz Agronomske fakultete Univerze v Beogradu, vrhunski strokovnjak na področju koščičastega sadja, avtor številnih prispevkov in knjig na temo češnje, višnje in marelice. Ogledali so si fakultetno posestvo Radmilovac na jugovzhodnem obrobju Beograda med naseljema Kaluđerica in Vinča. Posestvo obsega 15 ha sadovnjaka, 13 ha vinograda, ribogojski center, čebelarski center, vinsko klet in plastenjak za pridelavo zelenjave. Z domačimi strokovnjaki so se pogovarjali predvsem o sadjarskem delu in različnih tehnoloških rešitvah v pridelavi.

Popoldne so si v kraju Brestovik pri Grocki (20 km iz Beograda) ogledali nasade ameriških borovnic g. Ivana Rakovića.

Borovnice pridelujejo na odprtem v loncih in v plastenjaku. V kraju je organiziran odkup pridelka, postavili so tudi hladilnico za potrebe lokalnih pridelovalcev (4-5 ha). Ogledali so si še njihove nasade višenj (podlaga rešeljika), marelic in jablan.

Pri pridelovalcu in sadjarju Zoranu Brkiću so videli lep nasad češenj s kotlasto krošnjo, korenino rešeljike in posredovalko Giselo 6. Za nas zanimiva rešitev je cepljenje marelic na korenino mirabolane s posredovalko slivo (Stanley, Čačanska lepotica) in krošnjo marelice. Marelica ni nikjer cepljena nižje od 60 cm, večkrat cepijo tudi 80-100 cm visoko. Zaradi apopleksije propade samo 5 % dreves.


Drugi dan so jih gostili na Institutu za voćarstvo v Čačku. Inštitut je tudi žlahtniteljsko središče, kjer so skrižali številne nove sorte slive in ostalih sadnih vrst (sliva 17 sort, višnja 5 sort, breskev 3 sorte, marelica in češnja 2 sorti). Pripravili so jim krajše predavanje o tehnologiji pridelave jagod (dr. Jelena Tomić) in marelic (dr. Nebojša Milošević).

Obiskali so pridelovalca jagod, g. Duškota Stefanovića v bližini Čačka in si ogledali lep nasad marelic, cepljen na mirabolano 60-80 cm visoko.


Tretji dan ekskurzije so se iz Čačka odpravili proti Topoli. V kraju Vinča in sosednjih vaseh so si ogledali večje število nasadov v spremstvu Verka Kačarevića, zasebnega svetovalca za varstvo rastlin in drevesničarja iz Vinče. Območje je izrazito sadjarsko, v nasadih pridelujejo breskve, nektarine, višnje, slive, jabolka in hruške. Pridelava češenj je na začetku, prvi nasadi so stari 7-8 let. Sadjarske kmetije so velikosti 3 do 35 ha, pridelki dobri, odkup organiziran in cene sadja solidne.

Veliko sadja iz Srbije izvozijo v tujino, največji kupec je Ruska federacija. V vinski kleti Aleksandrović so pripravili degustacijo vin iz lastne pridelave, na hribu Oplenac v bližnji Topoli pa so si ogledali cerkev-mavzolej kraljevske družine Karađorđević, kjer je pokopanih 22 članov dinastije.


strokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica 1.JPGstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica 4.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica 3.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica 5.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica 6.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica 2.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica7.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica8.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica9.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica10.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica11.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica16.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica13.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica12.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica14.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica17.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica18.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica21.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica22.jpgstrokovna sadjarska ekskurzija v Srbijo Kmetijsko ogzdarski zavod Nova Gorica19.jpg